Ose

Ose su obično prisutne na pčelinjacima od avgusta pa sve do jeseni, kada ulazeći u košnice i uzimajući pčelama med mogu da pričine značajne štete, naročito slabim društvima. Pčele stražarice, obično uspješno odolijevaju njihovim napadima na ulazu, međutim, slaba društva se teže brane, tako da ukoliko se ose pojave u većem broju mogu uništiti pčelinje društvo. Osim što kradu med iz košnice, ose ubijaju pčele koje odnose za hranjenje podmlatka. Najveće štete nanose u oktobru.

Osinja gnijezda (kao i stršljenska) bilo da se nalaze u zemlji ili na nekom drugom mjestu  treba uništavati, ne samo ukoliko se otkriju u periodu njihove opasnosti po pčele, već i rano u sezoni. Uništavanje gnijezda se najbolje izvodi sprejom. Osinja gnijezda se obična nalaze u blizini pčelinjaka, a u rijetkim slučajevima mogu biti ispod krovova košnica. Osim paljenjem, mogu se uništiti ključalom vodom.

Osinje gnijezdo

Za hvatanje osa postoje razni mamci. U tu svrhu može se koristiti flaša do polovine napunjena pivom u koju se može kapnuti malo  sirćeta i dodati jedna kašičica šećera. Ubrzo, čim nastupi vrenje, ose privučene sadržajem boce će ući u nju gdje će se utopiti. Pošto, ova sadržina nije privlačna za pčele, ne postoji opasnost od njihovog utapanja u boci. Umjesto piva, za uništavanje osa može se koristiti šira od grožđa.

Prelazeći sa jedne košnice u drugu, ose mogu biti prenosioci uzročnika pčelinjih bolesti.

Stršljeni

Za razliku od osa, stršljeni hvataju pčele u letu, (naročito kada se vraćaju sa paše) odnoseći ih u svoje gnijezdo, a često prodiru i u košnice gdje se napune meda i pčela koje bez problema iznose napolje. Najveću prijetnju po pčele predstavljaju u avgustu i septembru, kada ih ima mnogo. S obzirom da svoje leglo hrane mrtvim pčelama, stršljeni mogu napraviti značajne štete pčelinjaku ako su zastupljeni u većem broju, i ako se njihova gnijezda nalaze u blizini pčelinjaka.

Zimu samo prezimljava ženka (kao i kod osa), koja u proljeće počinje sa gradnjom gnijezda i stvaranjem nove zajednice – nikada ne useljava u staro gnijezdo, prošlogodišnje. Gnijezdo formira na zaštićenim mjestima, u šupama, pod krovovima, u šupljim stablima…

Leglo stršljenova

Osim hemikalija, za uništavanje stršljenova se može koristiti plamen vatre koji se napravi noću ispred gnijezda, u kojem oni preplašeni ulijeću. Prilikom uništavanja stršljenova treba biti jako oprezan i dobro zaštićen, imajući na umu da je ubod stršljena mnogo opasniji od uboda pčele i ose.

Pripremio: dipl. ing. polj. Dušan Ivanović