Odabir lubenice se često može uporediti sa lutrijom – nikad ne znate šta ćete naći unutar nje u smislu kvaliteta i ukusa. U daljem tekstu možete pronaći nekoliko trikova koji će vam poslužiti kada se sledeći put zaputite u prodavnicu ili pijacu po sočnu i ukusnu lubenicu.

Obratite pažnju na svijetlu mrlju sa donje strane ploda:

Lubenica raste na lozi koja se prostire po zemlji pa stoga sunce ne dopire do one strane ploda koji je do zemlje, upravo  posmatrajući taj dio ploda može se zaključiti da li je lubenica pogodna za jelo ili ne.

Ukoliko je mrlja sa neosunčane strane ploda žute boje to je znak da je lubenica ubrana u zrelom stanju dok ukoliko je ona zelene ili bijele boje lubenica je vjeovatno rano ubrana, nezrela a mogućnost naknadnog sazrijevanja ne postoji.

Šta nam težina lubenice može reći o kvalitetu:

Lubenica bi trebala da bude teška u skladu sa svojom veličinom. Lubenica sadrži do 92 % vode tako da veći dio njene težine čini sok. Ako lubenica nije teška u skladu sa svojom veličinom onda je nezrela ili dehidrirana.

Da li su tamni ožiljci pokazatelji lošeg kvaliteta?

Baš naprotiv, tamni ožiljci nastaju kada pčele ili drugi insekti oprašuju cvijet iz kojeg će se razviti plod. Što je polinacija bila bolja ožiljaka će biti više, cvijet će biti bolje oprašen, sadržaj šećera će biti bolji a sa tim i ukus lubenice.

Muška ili ženska lubenica:

Možda nijeste znali ali i kod lubenice se razlikuje pol, muške lubenice su izduženije i sočnije dok su ženske okruglije i slađe.

Kakav treba biti patrljak ili „rep“ lubenice?

Patrljak predstavlja komad stabljike koji ostaje pričvršćen na lubenici poslije berbe. Ukoliko je patrljak zelene boje onda se može pretpostaviti da je lubenica nezrela odnosno rano ubrana a ako je on osušen može se reći da se radi o zreloj i ukusnoj lubenici.

Oslušnite zvuk pri kucanju:

Još jedan način da odaberete kvalitetnu lubenicu jeste da je prstima kucnete sa spoljašnje strane. Ukoliko je lubenica zrela pri kucanju će se čuti  dubok odnosno pun ili tup zvuk a ukoliko je prezrela registrovaće se tih i šupalj zvuk.

Pripremila: dipl. ing. polj. Valentina Stanišić