Lama (Lama glama) predstavlja jednog od članova porodice Camelidae koja je nastala i domestifikovana u predjelu vrhova planine Andi u Peruu, u periodu od 4 do 5 hiljada godina prije nove ere.

Imaju dug vrat, udove, zaobljenu njušku, izbočene donje sjekutiće i rascijepanu donju usnu. Boja krzna se kreće od bijele do crne sa različitim nijansama bež, braon, crvene a može imati  i neke šare i tačke. Odrasla lama je visine oko 1,2 m i težine od 130-150 kg, a životni vijek traje od 15-25 godina.

Lame su poligamne životinje. Muške lame prave harem od 6 ženki u omeđenoj teriotoriji gdje se ženke agresivno ponašaju prema mužjacima koji žele da im priđu a mužjaci koji izađu iz tog harema okupljaju se u stada dok ne dostignu polnu zrelost ili bivaju u potrazi za postojećim haremom. Ova životinja ima normalni porođaj tzv stojeći porođaj za vrijeme svijetlog dana i rijetko rađa blizance. Težina beba je od 10-13 kg. Ženke ulaze u reprodukciju u periodu od 12 do 24 mjeseci. Nemaju estrusni ciklus. Nose mladunce 360 dana i mladunče lame naziva se cria (kria) i rađaju svake godine. Male lame- crie su sposobne da trče dva sata po rođenju. Njeguju se od strane majke odprilike 4 mjeseca.

 Koristi se kao teretna životinja (mogu da nose od 25-30 % njihove tjelesne težine), za produkciju vlakana, terapiju i kao ljubimac. Lame su mnogo inteligentne i lako se održavaju. One imaju stopala sa dva prsta sa debelim kožnim jastučićima koje im daju zaštitnu moć i mogućnost da se prilagode nepristupačnim terenima. Lame imaju neobično visok sadržaj hemoglobina u krvi. Lama predstavlja modifikovanog preživara i ima trokomorni želudac. Izrazito su socijalne životinje kojima je potrebno druženje u okviru svoje vrste. Jako su nezavisne, iako su stidljive takođe su i nježne a i radoznale. Imaju dobroćudnu prirodu, tako da su djeca bezbjedna u njihovoj blizini. Lame imaju jedan obrazac ponašanja a to je pljuvanje. To se dešava ukoliko njihov prag tolerancije biva pređen npr ako je loše tretiramo.

Zanimljivo je da se lama koristi za proizvodnju vlakana koja nijesu masna, imaju malu težinu a lamina dlaka je topla i luksuzna zbog čijih karakteristika se dobro obrađuje. Postoje 2 tipa: čaku (vuneni) i kara (potiče iz sjeverne Argentine).

Ona dobro podnosi visine Anda i Perua, sjeverne Bolivije i sjevernog Čilea kao i sjeverozapadne Argentine gdje su  karakteristike terena takve da je limitirana ishrana, iz razloga što su ove visoravni prekrivene niskim rastinjem, uključujući razna grmlja, stabla i grane. Teritorijalne su životinje koje brane svoje stanište. One zauzimaju pašnjake i teritorije koje nijesu naseljenje. Ukoliko na pašnjaku ima ovaca mnoge lame posežu za njihovim osvajanjem tako da ih smatraju dijelom grupe i brane ih. Pored ovaca zaštitnički se ponašaju prema kozama i konjima. Još jedan oblik obilježavanje teriotorije je ispuštanjem fecesa. Što se tiče oglašavanja imaju različite vrste zvukova, dok se prema predatorima ponašaju agresivno.

Zanimljivosti

Zbog smirujuće i slatke prirode, lame se u bolnicama i staračkim domovima koriste kao terapija.

Poznati biznismen, izdavač novina i političar, Vilijam Randolf Herst, nekada je imao najveće stado lami na svom imanju u Kaliforniji.

Lame se smatraju andijskim životinjama koje mještani nazivaju jos i svojom “tihom braćom“.

Osušena lamina mast se može koristiti kao gorivom čamcima i vozovima.

Pripremila: Dragana Radović