Jedna od neobičnijih koka je Araukana, veoma samouvjerena rasa kokoši, blagog temperamenta, koja porijeklo vodi iz Čilea.  Araukana je dobila ime po južno američkom indijanskom plemenu, nastala je vjerovatno slučajnim ukrštanjem tamošnje živine, a u Evropu su je krajem 19. vijeka donijeli španski moreplovci sa svojih putovanja po Južnoj Americi.

Glavni razlog popularnosti Araukane jeste što polažu jaja svijetlo zelene boje po čemu je u narodu poznata pod nazivom „uskršnja kokoš“. Dugo vremena naučnici nijesu mogli da daju mišljenje zašto je ljuska obojena, neki su pretpostavili da su kokoši ukrštane sa divljim fazanom, zbog čega je došlo do rijetke mutacije i jaja su dobila određenu boju. Ova činjenica nije naučno potvrđena, pa su istraživači skloni vjerovanju da jajovod sadrži portopotfirin, pigment koji može da oboji jaja. Araukana nije jedinstvena samo zbog boje jajeta, takođe ima jedinstvene fizičke karakteristike koje nedostaju mnogim popularnim pasminama. Ona ima uspravan stav i podsjeća na neke vrste divljači. Leđa su takva da joj daju držanje po kome je poznata. Glava je naglašeno prekrivena komičnim perjem koje strči iz obraza takozvanim Tuffs, raste ispod nabora kože, ispod ušiju i može se držati poput brkova nekog gospodina. Takođe prepoznatljive su po tome što su bez repa, odnosno samo im nedostaju dugačka perja koje imaju druge rase kokoši. Ova karakteristika doprinosi izgledu uspravnog držanja.

Pijetlovi dostižu težinu od 2 kg do 2,5 kg, a kokoške od 1,5 kg do 1,7 kg. U odnosu na kokoške pijetlovi imaju snažnije šape i kljun. Već nakon šest mjeseci koke počinju da polažu jaja. Tokom cijele godine, kokoš može proizvesti oko 180 jaja težine između 50 i 70 grama.

Ove jedinstvene pernate ljepotice sigurno znaju kako se izdvojiti u svijetu prepunom svih vrsta ukrasne živine. Sve od energičnosti pa do karakterističnog perja, o njima nema ništa obično- ova živina je napravljena da se ističe. Evo pet razloga zbog kojih se Araukane vole:

  1. Aktivne, bučne i prirodno radoznale kokoši Araukane su rođeni slobodnjaci, i veoma vole da istražuju svoje dvorište. Ove avanturističke dame vole da kljucaju gomile poslastica koje za njih predstavljaju švedski sto, zatim žitarice, insekte, crve i sva ostala čuda koja im je priroda ponudila. Ukoliko odlučite da ih imate u svom dvorištu potrebno je osigurati im  dovoljno prostora za smještaj njihovih dalekosežnih znatiželjnih umova i tijela.
  2. Zelena jaja! Ove koke su umjetnice avangarde kada je u pitanju odlaganje jaja. Iako neke pasmine Araukana mogu polagati jaja koja se kreću od plave, plavozelene do maslinaste boje, na kraju dana ove koke će proizvesti čitav spektar ovih boja. U prosjeku polažu između 150 do 180 jaja godišnje. Neki smatraju da ova jaja sadrže manje holesterola, dok naučnici to osporavaju.
  3. Jedna vrlo zanimljiva stvar jeste da izleženi pilići brže rastu i postaju polno zreli ranije u odnosu na ostale rase.
  4. Araukane su nevjerovatno ljubazne, energične i radoznale.
  5. Relativno lako izdržavaju hladne zime i topla ljeta. Osim toga atletski su nastrojene i samouvjerene ptice koje vole da istražuju prirodu.

Prema standardu, boja perja može biti zlatna, srebrna, crna, bijela, plava i sve vrste kombinacija navedenih boja. Često je boja pijetlova tamnija, zasićenija i sama po sebi može kombinovati kontraste boja- svijetlo i tamno.

Da li znate? Kada je vani toplo, kokoške Araukan nose jaja svjetlije boje, ali sa početkom hladnog vremena boja postaje manje intenzivna, što je opravdano dejstvom nedostatka sunčeve svjetlosti na količinu proizvedenog pigmenta.

Pripremila: Anđela Bojić