Po do sada poznatim istraživanjima, ljudi su se počeli baviti poljoprivredom prije više od 10.000 godina. Dokazi sugerišu kako su se na početku prvi put sijale biljke koje su prije toga bile prikupljane u divljini. Poljoprivredne tehnike kao što su navodnjavanje, plodored i đubrenje su se takođe davno razvile a tek u poslednja dva vijeka doživjeli značajniji napredak. Koliki je značaj poljoprivrede dovoljno govori činjenica da je preživjela ratove, epidemije, ekonomske krize, depopulacije stanovništva i mnoge druge katastrofe koje su se dešavale od početka poljoprivrede do danas. Neminovno je da će poljoprivreda postojati dokle god postoji i sam čovjek.

Kao i nebrojeno mnogo puta kroz istoriju i danas se poljoprivreda nalazi pred novim izazovom. Zbog trenutne situacije sa pandemijom virusa vidimo da je skoro čitav svijet postao zaledjen. Mnoge zemlje su zatvorile svoje granice, neke su zabranile izvoz najvažnijih životnih namirnica (čitaj hrane), dok je kretanje ograničeno na minimum. Posjete pijačnim mjestima su ograničene, određene pijace su zatvorene ili funkcionišu po izuzetno striktnim režimom rada.  Sve staje ali opet znamo da je za funkcionisanje svih živih bića neophodna hrana kao glavni pokretač.

Postavlja se pitanje: Kako prodati svoj proizvod u vrijeme pandemije kada je svaki vid kretanja ograničen? Koji je to kanal prodaje koji je prisutan u svakom domu i svi mogu da ga koriste? Odgovor je jednostavan, a to je Internet. U današnje vrijeme Internet je prisutan u svakom domu. Internet možemo koristiti da ,,ubijemo“ sebi vrijeme kada nam je dosadno, komuniciramo sa osobama koje su daleko od nas a isto tako Internet se može koristiti za prodaju poljoprivrednih dobara. Internet kao zvanično rješenje kuporodaje poljoprivrednih proizvoda nude određena udruženja poljoprivrednih proizvođača iz okruženja ali i iz EU, jer se smatra da će upravo ovakav način omogućiti prenebjegavanje krize, a zašto i ne ostati za ubuduće kao jedan od pozitivnih modela povezivanja.

Bilo da je vrijeme pandemije ili ne, vrijeme sa kojim raspolaže jedan poljoprivredni proizvođač je itekako ograničeno. Proizvodnja, u velikom broju primjera, zahtijeva svakodnevni rad i svakodnevno prisustvo poljoprivrednika. Iz istog razloga poljoprivrednici su ograničeni kada je u pitanju prodaja sopstvenih proizvoda jer su ograničeni sa vremenom koje je potrebno izdvojiti za kvalitetan plasman svog proizvoda. Odlasci na pijačna mjesta i sajmove iziskuju dodatno vrijeme koje je potrebno posvetiti da bi se konačan krug zatvorio i plasirao željeni proizvod. Baš tu Internet stupa na snagu.

Zašto da umjesto tradicionalnih načina prodaje svoj proizvod ne ponudite online? Pored toga što značajno skraćuje utrošeno vrijeme i rad koji je potreban za plasman proizvoda, prodaja putem Interneta omogućava da ponuda bude vidljiva svim onima koji koriste internet u svakodnevnom životu. Benefite ovog vida prodaje možemo nabrajati do u beskraj. Prodaja stoke postaje lakša jer ne zavisite od jednog pazarnog dana u toku nedelje (kako trenutno funkcionišu stočne pijace), ne morate da stresirate životinje i više puta ih vodite na pijace, prije nego što iste prodate. Prehrambeni proizvodi se ne nose na pijace i ponovo vraćaju nazad ukoliko se ne prodaju, skladište se pravilno sve dok ne nađete pravog kupca koji taj proizvod naruči. I ono najvažnije, ponuda se vrlo brzo, uz samo par klikova, kači na Internet gdje je dostupna istog momenta kada je proizvođač objavi. Ovakvim načinom prodaje se zaobilaze nakupci i potrošaču omogućava direktna prodaja od proizvođača. Na ovaj način proizvođač ima mogućnost da bolje naplati svoj proizvod i dobije željenu cijenu za isti.

Sajt www.seljak.me je počeo sa radom u avgustu 2017. godine. Prije osnivanja sajta sam i sam aktivno participirao u svakodnevnici jednog sela i jasno uvidio probleme istog. I sam sam htio da kupim kokoške i pošto nisam imao nijednu stočnu pijacu u blizini, pretragu sam započeo putem Interneta. Nažalost nisam uspio da nađem nijednu aktivnu ponudu. To je bio okidač za pokretanje sajta. Od samog osnivanja sajta do danas prodato je preko 30.000 grla krupne i sitne stoke, realizovano par hiljada oglasa iz sekcije mehanizacije i biljne proizvodnje. Preko 500 prehrambenih proizvoda je dobilo veći marketing ili se prvi put našlo na tržištu. Putem sajta spojili smo sve poljoprivrednike kako između sebe tako i sa potrošačima. Danas su oni daleko jedni od drugih u svega par klikova. Ono što je planu u narednom periodu jeste dio sajta koji će biti namijenjen samo za prehrambene proizvode (www.pijaca.seljak.me) gdje će svi proizvođači koji prodaju prehrambene proizvode moći imati svoje online prodavnice i primati porudžbine direktno putem platforme.

Svaka industrija prati ionovacije, pa zašto da ne i poljoprivreda?

Autor: Marko Maraš