Organski pamuk je pamuk koji se sertifikuje prema organskim poljoprivrednim standardima, njegova proizvodnja kombinuje tradiciju, nauku i inovacije da bi podržala očuvanje životne sredine i svih onih koji u njoj žive.

Da li znate da se u konvencionalnoj proizvodnji pamuka koristi 25 % svjetske količine upotrijebljenih insekticida i 10 % pesticida? Onda se zapitajte kolike su šanse da nosite majicu čiji su materijali uzgajani u “koktelu” toksičnih materija. Procjenjuje se da je 30 % cjelokupnog pamuka u svijetu genetski modifikovano. Uzgoj konvencionalnog pamuka zahtijeva upotrebu velikih količina pesticida koji imaju ogroman uticaj na životnu sredinu i predstavljaju ogroman rizik po ljude.

Uzgojem organskog pamuka izbjegava se upotreba  genetski modifikovanih (GMO) sjemena i štetnih materija.
Organska vlakna pamuka uzgajaju se bez upotrebe sintetičkih đubriva i toksičnih pesticida koji su u neorganskim sistemima odgovorni za zagađenje životne sredine i smrt 16000 hiljada ljudi svake godine.

Zašto je pamuk toliko učestala gradivna komponenta tkanina?

Svestranost, mekoća, sposobnost upijanja, udobnost, prozračnost, biorazgradivost i izdržljivost samo su neke od osobina zbog kojih je pamuk dobio njegov popularni status. Zbog svoje jedinstvene strukture vlakna koje može apsorbovati 2,7 puta više od sopstvene težine, pamuk pomaže u uklanjaju vlage sa površine tijela apsorbujući  i odvajajući je od kože. Pamuk ima reputaciju da je najbolji materijal za dječiju garderobu. Međutim, na osnovu prethodnih informacija, postavlja se pitanje da li pamuk i dalje ima vrijednost ukoliko je uzgajan u neorganskim uslovima.

Preporuke za održavanje tkanina napravljenih od vlakana organskog pamuka:

Organski pamuk nije izložen jakim hemikalijama koje slabe vlakna (kao što je slučaj pri komercijalnom uzgoju pamuka) prema tome uz adekvatnu njegu organski pamuk može imati dugoročan rok upotrebe. Ako ste savjestan potrošač i odlučili ste se na kupovinu ekološki proizvedenih predmeta, zašto se tu zaustaviti?

Važna činjenica, koju treba imati u vidu, pri čišćenju odnosno održavanju pamučnih predmeta ja ta da je ova vrsta pamuka proizvedena bez hemikalija pa zašto ih onda dodavati naknadno.

Deterdženti sa kojima se pere pamuk, ne trebaju da sadrže:

  • Fosfate
  • Parabene
  • Falate
  • Izbjeljivače
  • Stabilizatore
  • Surfaktante
  • Teške mirise

Svi ovi sastojci mogu da izazovu alergijske reakcije, dermatitis, respiratorne probleme pa čak oboljenja jetre i bubrega. Pored negativnih uticaja na zdravlje ove hemikalije slabe organska vlakna čineći ih manje izdržljivim sa izgubljenom teksturom i mekoćom.


Najbolji deterdženti, sa kojima će organski pamuk zadržati prednosti organskog načina proizvodnje su upravo organski deterdženti koji sadrže prirodne materije, pored toga, temperatura vode u kojoj se pere ovaj pamuk je najbolje da bude  između 30 do 40 °C uz neki nežniji režim pranja koji nudi vaša mašina.

Da li organski pamuk ostaje organski ako se pere klasičnim (neorganskim) deterdžentima?

Da sumiramo; organski pamuk je proizveden bez GMO i dodataka štetnih hemijskih materija, sa druge strane klasični deterdženti, kojima bi kasnije tkanina od organskog pamuka bila “ïstretirana”  putem pranja, su puni hemijskih materija sličnih onima koje se izbjegavaju pri proizvodnji. Dakle pri klasičnom pranju možemo slobodno reći da se smisao cijele organske proizvodnje gubi.

Pripremila: dipl. ing. polj. Valentina Stanišić