Kao što možemo pretpostaviti, kada se pojedinačnim plodovima voća posveti velika pažnja pri proizvodnji onda ih nećemo moći jeftino kupiti. Međutim, da li su cijene, i pored ulaganja dosta truda koji naravno treba da se naplati, pretjerane i ko u stvari može da priušti najskuplje voće na svijetu?

Procijenite sami…

1.Densuke lubenica

Densuke lubenica je tipična za Japan i košta najmanje 210,00€ po lubenici. Ovu lubenicu odlikuje tamna boja kore, intenzivna aroma, ukus i sočnost, gaji isključivo na ostrvu Hokaido (na sjeveru Japana) a tokom jedne godine se proizvede samo 100 jedinica (plodova). Cijena ove lubenice 2008. godine na jednoj aukciji je dostigla 5145.00€ što je u stvari čini najskupljom lubenicom na planeti zemlji.

2. Yubari king dinja

Yabari king dinja je još jedna sorta voća koja se gaji samo u Japanu, dvije jedinice ovog voća koštaju 190.00 €. U jednom trenutku, na aukciji, par komada ovih dinja je prodato za 18979.00 €. U proizvodnji se ulaže veliki trud i pažnja do te mjere da farmeri nose rukavice pri tehničkim radnjama kako ne bi, ni slučajno, ostajali tragovi na plodovima.

3. Sekai-ichi jabuka

Cijena jabuke sekai-ichi iznosi oko 18.00 € ne po kilogramu već po komadu. Prevod naziva ove sorte znači „najbolja na svijetu“ a ujedno je i najskuplja sorta jabuke na svijetu. Jabuke u polju se oprašuju ručno, svaka jabuka se pere u medu i na njoj se ručno utiskuje pečat

4. Roman ruby grožđe

Roman ruby je najskuplja sorta grožđa na svijetu, cijenjena je zbog sadržaja šećera i niskog sadržaja kiselina. U Japanu, često, vlasnici hotela plaćaju 1506.00 € za pakovanje koje sadrži oko 25 bobica, na aukciji za istu količinu cijena je dostigla 11877.00 € u prosjeku 475.00 € za svaku bobicu

5. Dekopon

Dekopon je hibridni citrus, nastao ukrštanjem između  Kiyomi narandže i Ponkan mandarine, proizvodi se u Japanu i USA. Cijena za 6 jedinica iznosi 67.00 €. Specifičnost ovog citrusa je visok sadržaj šećera i vode a nizak sadržaj kiselina.

6. Senbikiya queen jagoda

Najskuplja jagoda na svijetu porijeklom iz Japana košta 72.00 € po pakovanju od dvanaest plodova, čak i po ovoj cijeni prodavci dnevno prodaju bar 50 pakovanja.

7. Kockasta lubenica

Proizvodnja kockastih lubenice počela je 1980. godine u Japanu a od 2014. godine proizvode se i u ostatku svijeta. Plodovi rastu u kutijama od kaljenog stakla gdje prinudno dobijaju željeni oblik. Ukus ovakvih lubenica nije poseban ali zbog svog oblika kilograma lubenice košta 52.00 €.

8. Taiyo no tamago mango

Prevod imena ovog voća bi glasio „sunčevo jaje“, odabir perfektnih plodova zahtijeva pravo umijeće pri branju jer plod mora imati težinu preko 350 g i visok sadržaj šećera. Svake godine nakon prve berbe plodovi se prodaju na aukciji za prilično mnogo novca. Dosadašnji rekord bio je 2531.00€  po paru.

9. Engleski ananas

Evropski kontinent baš i nema povoljne uslove za gajenje ananasa ali u Engleskoj (Izgubljeni vrtovi Heligana, Kornvol) farmeri uz dosta truda su uspjeli da organizuju proizvodnju. Ananas proizveden u Kornvolu obično se ne prodaje mada se procjenjuje na 1 266.00 €, u jednom trenutku na aukciji plod ananasa je prodat za 13496.00 €.

10. „Buda“ kruške

Ove kruške se uzgajaju u kalupima pomoću kojih, dok rastu, dobijaju oblik Bude. Cijena jednog ploda iznosi oko 7,50 €.

Pripremila: dipl. ing. polj. Valentina Stanišić