Među alkoholnim pićima postoje posebni primjeri koji se ističu po svojoj rijetkosti, izdržljivosti i naravno cijeni. Kroz ovaj tekst upoznajte se sa najskupljim alkoholnim pićima na svijetu.

  • Billionaire Vodka

Prvo mjesto na ovoj listi zauzima „Billionaire Vodka“ što u prevodu znači vodka milijardera. Moto ove robne marke je „Dobro je biti kralj“. Ovo alkoholno piće se proizvodi potpuno ručno i na zahtjev. Svaka bočica je napravljena u malim mikro-serijama kako bi se osigurala ekskluzivnost. Boca od 5l je prekrivena sa približno 3000 dijamanata i kristala Swarovski. Za ovo piće je potrebno da se izdvoji 3 107 675 €, i predstavlja najskuplje piće na svijetu.

  • Tequila Ley .925

Boca ove tekile zauzima drugo mjesto, ali još uvijek nije kupljena. Smatra se da 6 400 različitih dijamanata na boci pomažu u poboljšanju ukusa. Cijena ove tekile je 2 939 693 €, pa ovo piće dobija srebrnu medalju.

  • Henri IV Dudognon Heritage Cognac Grande Champagne

Bronzana medalja pripada konjaku koji je star 100 godina, bočica je presvučena dvadesetčetvorokaratnim zlatom, smještena je u platinasto pakovanje i prekrivena je dijamantima. Za ovo piće je potrebno izdvojiti 1 679 824 €.

  • Russo-Baltique Vodka

Sledeće najskuplje piće na listi je Russo- Baltique Vodka. Da biste sebi priuštili ovo piće morate voljeti vodku. Boce su tako napravljene da izgledaju poput starih automobila, a svaki vrh boce je napravljen od 100% zlata sa umetnutim dijamantima. Ne brinite, ukoliko nijeste ruski milijarder nećete biti bombardovani ludim markentigom jer je ova vodka namijenjena jedino njima. Cijena je skormnih 1 133 881 €.

  • Diva Vodka

Ukoliko tražite nešto drugačije, a nije vas briga za ukus ili novac onda je Diva vodka pravi izbor. Ovo je jedina vodka na svijetu koja se posle tradicionalnog načina filtriranja filtrira kroz drago kamenje. Nakon toga se pakuje u bocu u kojoj se nalaze Swarovski kristali. Platićete 839 912 € za bocu vodke koja će vjerovatno imati isti ukus kao i bilo koja druga malo kvalitetnija vodka. Ali koga je briga, zašto bi sebe uskraćivali za to zadovoljstvo?

  • Mendis Coconut Brandy VS

Kokos se uvijek dobro slaže sa pićima, ali Mendis je stvorio rakiju od kokosa, pa nije ni čudno što se ova rakija nalazi na našoj listi. Svaka boca ove rakije je numerisana i potpisana od strane osnivača W. M Mendis.  Za bocu ove rakije mora se izdvojiti svega 839 912 €.

  • Macallan 64 Year Old In Lalique

Na sedmom mjestu se nalazi viski, koji je napravljen da obara rekorde i njegova cijena je 524 945 €. Poznat je po proizvodnji visokokvalitetnog viskoznog malta. Postoje samo četiri boce ovog pića. Boce su napravljene od ručno rezanog kristala i teška je samo 25 kilograma, i to bez pića.

  • 1945 Romanee- Conti vino

Ovo vino je kralj među vinima, berba za njegovu proizvodnju je bila davne 1945. godine. Proizvedeno je samo 600 boca, a ova godina je ujedno bila i poslednja prije nego što su loze u potpunosti zamijenjene. Kolekcionari vina treba da izdvoje 468 671 € za jednu bocu.

  • Armand de Brignac Midas

Šampanjac koji je odležao 30 godina i za čiju je proizvodnju korišćeno najfinije grožđe kako bi se postigao najfiniji ukus. Ovaj šampanjac je zamijenio Cristal u mnogobrojmim video spotovima rep muzičkih zvijezda. Ovo piće obožavaju i sportisti pa se i oni mogu vidjeti kako ispijaju šampanjac. Bočica obojena zlatom pomogla je da se poveća popularnost i cijena koja iznosi trenutno 230 975€.

  • Dalmore 62

Niko ne zna porijeklo imena ovog viskija što predstavlja misteriju. Proizvedeno je samo 12 boca, tako da ograničeni broj igra veliku ulogu u cijeni. Poslednja boca koja je javnosti bila poznata je kupljena na aerodromu u Singapuru. Kupac za ovo piće treba da izdvoji 180 581 €.

A koje piće biste vi probali?

Pripremila: Anđela Bojić