Držanje tovnih pilića može biti vrlo unosan posao ukoliko se ispoštuju osnovni uslovi za njihov uzgoj. To prije svega podrazumijeva kvalitetan prostor u kojem borave, kvalitetnu hranu, redovnu vakcinaciju i visok nivo higijene.
Da bi se piliće uspješno uzgajali i imali kvalitetno meso, a njihov procenat uginuća bio najmanji mogući, važno je voditi računa prije svega o uslovima u kojima žive. Posebno je važna temperatura koju je potrebno obezbijediti u prizemnom dijelu prostora, kako bi u visini pileta bilo idealno za njegov opstanak i razvoj. Pilići imaju temperaturu tijela 38 stepeni, njima je hladnije nego nama. Idealna temperatura u objektu od prvog do petog dana njihovog uzgoja je 32 do 33 stepena na njihovoj visini, do desetog do dvanaestog dana od 30 od 32 stepena, a posle dvadesetog dana oko 23 stepena.
Pored toga mora biti dezinfikovana i okrečena farma prije dolaska pilića, mora biti čista voda koju piju. Takođe, objekat ne bi trebalo da ima dodira sa pticama ili domaćom živinom zbog mogućnosti prenosa zaraza i bolesti.
Veoma je bitna instalacija ventilacionih sistema i klime kako bi se održavao stalni protok vazduha i odgovarajuća temperatura, jer za samo nekoliko stepeni više od onoga što pilići mogu podnijeti šteta može biti velika. Isto tako, količina amonijaka koja se skupi ukoliko se ne provjetrava ili je mnogo pilića po kvadratnom metru, dovodi do toga da pile slabi i ugine.
Pored kvalitetnih uslova, za brz i zdrav prirast važno je i održavanje zdravlja pilića. Kada stignu pilići odmah prvi dan se vakcinišu protiv bronhitisa, nakon toga se četrnaestog dana vakcinišu od virusa gamora od kojeg može uginuti i do 35 posto pilića, i protiv kuge im se daje vakcina desetog i dvadesetog dana, i posebno se ističe da je potrebno praviti razmak između vakcina kako bi pile u periodu između dva vakcinisanja osnažilo i steklo bolji imunitet.
Nabavljati tovne piliće samo od zdravih, produktivnih i od bolesti dobro zaštićenih roditeljskih jata. Zdravi i produktivni roditelji, zaštićeni od bolesti, prenose na svoje potomstvo – piliće sve one osobine koje su važne za efikasan tov. Prije svega brzinu porasta, dobro iskorišćavanje hrane, otpornost prema pojedinim bolestima, željenu konformaciju (oblik tijela) itd. Od bolesti zaštićeni roditelji prenose preko žumanca jaja za nasad na piliće antitijela protiv uzročnika pojedinih bolesti koja su stvorena tokom zaštite roditeljskih jata. Ovako proizvedeni pilići su zdravi, vitalni, prosječne tjelesne mase od 35 do 40g bez anomalija (ukršten kljun, deformacije glave ili tijela) i sposobni za tov. U jedan objekat (minifarmu) naseljavati samo jednu generaciju tovnih pilića istog porijekla, uz poštovanje principa „sve unutra – sve napolje”. Ovo pravilo je veoma važno, mada, na prvi pogled, izgleda pretjerano strogo. Ukoliko se u jedan objekat (minifarmu) naseljava više grupa pilića raznih generacija ili više uzrastnih grupa jedne generacije roditelja, izlažemo se riziku da se novonaseljeni pilići, koji još nemaju nikakvu sopstvenu otpornost ni prema uslovno patogenim mikroorganizmima, inficiraju od starijih, na izgled zdravih pilića. S druge strane piliće različitog uzrasta je nemogućno efikasno zaštititi, po nekom specifičnom programu zaštite, od potencijalnih bolesti, jer svi nemaju isti imunitetski status, tj. nemaju svi podjednaku otpornost prenijetu od roditelja.
Radi efikasnog tova, pored zdravih i vitalnih tovnih pilića, potrebno je obezbijediti funkcionalan objekat, čistu i nekontaminiranu prostirku, optimalnu temperaturu i vlažnost vazduha, umjerenu gustinu naseljenosti pilića, dovoljan hranidbeni i pojidbeni prostor i odgovarajući režim osvjetljavanja. Trajanje tova je različito i zavisi od naših potreba. Ukoliko se želi sitniji brojler (manje tjelesne mase), vrijeme tova je kraće, a ako se pilići tove na ispustu (pašnjaku), tov je mnogo duži. Najčešći je industrijski tov pilića koji traje oko 42 dana. U tom vremenskom periodu pilići dostignu tjelesnu masu od 1,8 do 2,1 kg uz utrošak hrane od 1,8 do 2,0 kg za 1 kg prirasta žive mjere. Postignute tjelesne mase tovnih pilića na ispustu i njihov utrošak hrane zavisi od načina ishrane i držanja pilića i kreću se u širokim granicama. Obično tov pilića na ispustu traje dvostruko duže od industrijskog tova, odnosno oko 12 nedelja.
Dobro je da se tokom tova pilića registruju ovi podaci o pilićama:
- datum i broj naseljenih pilića;
- broj objekta u koji su pilići naseljeni;
- dnevno uginjavanje pilića;
- dnevni i nedeljni utrošak hrane i vrsta hrane
- vreme vakcinacije (sa podacima o proizvođaču i seriji vakcine i roku njenog trajanja) i eventualno liječenje (vrsta ljekova i trajanje liječenja).
Iako ovaj posao zahtijeva dosta vremena i posvećenosti može predstavljati profitabilan biznis. Ukoliko imate svoje domaćinstvo, uvijek ćete imati svježa jaja i meso za svoje potrebe.