Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice Hypericaceae. Naziva se još i kao gospin cvijet i metlica. Ima razgranatu, uglastu i čvrstu stabljiku do 100 cm, sa naspramnim granama. Listovi su duguljasto-jajasti, svijetlo-zelene boje bez drške. Ima zlatno-žute cvjetove koji na vrhu stabljike obrazuju štitastu cvast. Cvjetanje kantariona je od maja do septembra. Raste na svim mjestima: u šumama, na livadama, oko puteva i na kamenitim mjestima. Razmnožavanje je sjemenom. Kantarion ima poseban miris, oporog i gorkog je ukusa. Odavno se koristio kao ljekovita biljka, od koje se pravi i kantarionovo ulje koje ima višestruku primjenu u medicini. Kantarion sadrži eterično ulje, gvožđe, tanine, vitamin C, hypericin, karotin, smolu i antocijane. Najbolja mjesta za kantarion su sunčane livade, pusto i neobrađeno zemljište i šume. Nema velike zahtjeve prema temperaturi, najviše mu odgovaraju sunčana mjesta. Nema velike zahtjeve za vodom, trebalo bi voditi računa o vlažnosti jer ne podnosi previše vode.

Berba kantariona

Berba kantariona se obavlja u maju i junu, u vrijeme njegovog cvjetanja. Čim kantarion procvjeta spreman je za berbu. Bere se tako što se odsiječe grana dužine od cvijeta ka korijenu. Čim se ubere vezuje se u snopove, i ostavlja da visi cvjetovima prema dolje. Suši se u tamnim i provjetrenim mjestima.

Ljekovitost kantariona

Kantarion je kao ljekovita biljka veoma cijenjena, ulje od kantariona se koristi za posjekotine,  opekotine, za zarastanje rana i kao antiseptik. Zajedno sa drugim ljekovitim biljkama kao što je nana, pomaže kod zastarelog kašlja i astme. Koristi se i za liječenje sluzavosti pluća, krvnih ugrušaka, bolesti bubrega i jetre. Kantarion se koristi kao sedativ, antidepresiv i antibiotik. Postao je poznat i kao sredstvo protiv depresije, što su dokazala brojna istraživanja. U odnosu na antidepresive imaju isti efekat, a manje neželjenih dejstava. U Njemačkoj se koristi kao lijek za blage depresije i ne može se naći u slobodnoj upotrebi kao kod nas. Ne smije se koristiti sa drugim ljekovima jer može biti opasan po život. Prije se smatralo da je glavna aktivna suspstanca kantariona hipericin, ali nova istraživanja pokazuju da dejstvo mnogo zavisi i od njegovih komponenti, posebno od hiperforina. Pokazao se dobro i u liječenju od alkoholizma, a takođe je dobar za održavanje sna pri čemu djeluje kod nesanice. Kantarion smanjuje upalne procese kože. Teba voditi računa kod primjene kantariona u ljetnjim mjesecima, jer je fotosenzitivan. Prilikom upotrebe u ljetnjim mjesecima, nije poželjno da budemo izloženi na suncu jer može doći do opekotina. Eterično ulje djeluje protiv crijevnih parazita, zahvaljujući fenolima sa antibaketrijskim dejstvom. Kantarion se takođe koristi za migrenu i glavobolju, otklanja stomačne tegobe, ublažava išijas, može pomoći kod lečenja raka i povećava apetit. Od kantariona se pravi i čaj koji se koristi za uklanjanje mamurluka, smanjenja bolova u mišićima, kod mršavljenja, za bolove u grlu, regulisanje krvnog pritiska i liječenje kožnih oboljenja. Prilikom upotrebe kantariona se obavezno treba posavjetovati sa ljekarima, zbog toga što se ne smije miješati sa drugim ljekovima.

Pripremio: Vojislav Popović