Pelin –  sininimi: pelen, akšenec, osjenec, saksič, pelim, pravi pelin.

Pelim – sinonimi: žalfija, kadulja, kuš, pelin, žajbelj, čistac, kaluper.

Pelin (Artemisia absinthium)                 

Pelim (Salvia officinalis) 

S obzirom da se radi o dvije različite vrste ljekovitih biljaka, bitno je praviti razliku. Najveća zabuna kada su ove dvije vrste u pitanju nastaje oko njihovih imena, pa ćemo ovom prilikom to pojasniti. Biljka pelin se dosta često naziva pelen, dok se Salvia officinalis u Crnoj Gori i Hercegovini naziva pelim, u Dalmaciji kadulja, a u Srbiji i Bosni i Hercegovini žalfija. 

Kao što se može vidjeti na slikama morfološke razlike između pelina i pelima su značajne. Bez obzira na vidne razlike u morfologiji, ove dvije biljke imaju dosta toga zajedničkog. Obije su višegodišnje vrste koje rastu u obliku polugrma, s tim što je pelin većeg rasta (pelin –  do 1 m; pelim do 50 cm). Imaju uspravnu razgranatu i dlakavu stabljiku. Rastu na neobrađenom zemljištu, po suvim i kamenitim površinama, na sunčanim mjestima, pored puteva, oko naselja i dr.

Kao što se može uočiti najveća razlika između ove dvije vrste je u listovima i cvjetovima. Pelin ima perasto dijeljene listove, koje su sa obije strane obrasli mekim dlačicama, dok su cvjetovi zlatnožute ili zelenožute boje, sitni i složeni u metličastu cvast. Kod pelima listovi su naspramno poređani sa nazubljenim rubom, eliptičnog oblika sa gustim dlačicama. Cvjetovi pelima su plavoljubičasti, skupljeni u klasaste cvasti na vrhovima stabljika i ogranaka.

Pelin i pelim su ljekovite biljke. Za upotrebu se koriste mladi listovi koji se suše na promaji ili u sušnici na temperaturi do 40⁰. Obično se sakupljaju nadzemni djelovi biljke (u vrijeme cvjetanja), nakon čega se listovi skidaju sa stabljike. Obije ljekovite biljke sadrže gorke materije, a koriste se u obliku čaja ili tinkture. Pelin se najviše koristi za pravljenje gorkih rakija (pelinkovac, vermut, apsent). U velikim količinama djeluje otrovno.

Pelim ispoljava baktericidno, fungicidno, viricidno, antioksidativno, antispazmatično, antikancerogeno i i lokalno protivupalno dejstvo (Baričevič i Bartol, 2000; Baričevič i sar.,2001b). Najčešće se koristi za ispiranje grla i usta, protiv upala sluzokože, za liječenje jetre, bubrega, bešike i dr. Ne smiju ga koristiti trudnice i osobe koje pate od epilepsije.

Pelin( pelen) se upotrebljava kod prehlada, kašlja, umora, zapušenog nosa, nesanice, malokrvnosti i bolesti krvi, oboljenja jetre i žuči, bolesti slezine, bubrega i bešike, dijabetesa, reume, depresije, za izazivanje apetita, poboljšanje varenja…

Pelin ne smiju koristiti osobe kod kojih postoji opasnost o nastanka srćanog udara, trudnice, osobe koje imaju oštećenja želuca i unutrašnjih organa. Ne koristiti ga duže od 7 dana (uzastopno).