Proizvodnja rasada je u rasadnicima naših proizvođača u punom intenzitetu. Aktuelna je cijelu godinu proizvodnja rasada lisnatog povrća, najviše salate i kupusnjača za ranu proizvodnju, ali je sad intenzivna proizvodnja paradajza, koji je već u fazi pikiranog rasada za ranu proizvodnju u zaštićenom prostoru. Zbog većih zahtjeva za temperaturom, proizvodnja paprike za ranu proizvodnju je tek u fazi kotiledonih listića.
Proizvodnja rasada je izuzetno zahtjevna i od kvaliteta proizvedenog rasada zavisi i uspješnost cijele proizvodnje. Posebno je zahtjevna proizvodnja rasada tzv.toploljubivih vrsta (paradajza i paprike) za ranu proizvodnju, koja traje do 60 dana, jer se rasad presađuje (pikira), u veće kontejnere da bi se vrazvio dobar korjenov sistem i biljka imala više prostora da bolje podnese fazu „kaljenja“ ( period od 20-tak dana pred rasađivanje kad se biljke snižavanjem temp. u rasadnicima i sa češćim provjetravanjem prilagođavaju uslovima sredine nakon rasađivanja.)
Najčešće greške dešavaju se na početku proizvodnje kad je nakon nicanja potrebno smanjiti temperaturu za oko 5⁰C da ne bi došlo do izduživanja stabalca mladih biljaka u fazi kotiledonih listića, kad postaju krta i lomljiva. Osim toga, treba voditi računa i ujednačeno sprovoditi zalivanje, jer često dolazi do isušivanja površinskog sloja supstrata, ali i pojave mahovine uslijed pretjeranog zalivanja. Takav rasad uslijed prevelike vlažnosti poliježe, postane sklon napadu gljivičnih bolesti, što dovodi do njegovog propadanja.