Mirođija je jednogodišnja zeljasta vrsta koja ima kratku vegetaciju, oko 90 dana. U ishrani se koristi mlade grančice, kao začin jelima, salati i pri preradi povrća.Sadrži mirišljavo eterično ulje, a svježe lišće sadrži oko 170mg vitamina C i 8mg karotena. Njeno porijeklo je sa Mediterana, a sa vremenom se proširila po cijelom svijetu. Mirođija sadrži velike količine magnezijuma, kalcijuma i gvožđa i bogata je flavonoidima snažnim antioksidantima koji imaju antiupalna i antivirusna svojstva

Mirođija ima male potrebe za toplotom, sjeme klija na već 3°C, a biljaka najbolje raste na temperaturi 15-17°C. U početnim fazama rasta ima velike potrebe za vodom, postaje otporna na sušu tek kada se ukorjeni. Ono što je važno jeste da mirođija uspijeva posle svih povrtarskih vrsta.

Gajenje mirođije

Mirođija se može gajiti u sopstvenoj bašti jer je veoma jednostavna za gajenje, ali je važno da se posije na sunčani dio zaštićen od vjetra. Sije se rano u proljeće, nakon poslednjeg zimskog mraza. Njeni listovi se mogu stalno brati, a sjemenke rano u jesen kada sazri. Plodovi mirođije su tamno-smeđi i sazrijevaju u toku avgusta i septembra. Najsnažnija aroma je prije cvjetanja. Aroma koja je svima poznata je ona u kisjelim krastavcima. Pored gajenja u saksiji, odlična je biljka za gajenje u kućnim uslovima u saksiji.

Sjemenke mirođije

Sjemenke mirođije su aromatične i pune minerala, hranljivih materija i vitamina koji su dobri za naše zdravlje. Dodaju se jelima, posebno koja su masna jer dobro utiče na varenje. Daju se djeci i bebama koja imaju digestivne smetnje, zbog bolje probave. Sjemenke se još koriste kod nadimanja, gorušice, pojačanog lučenja kisjeline u želudcu i djeluju kao diuretik. Koriste se još i za poboljšavanje daha koji dobija sladak ukus i smatra se da su zdravoje od žvaka. U medicini sjemenke mirođije se preporučuju za bronhitis i jak kašalj. Neka istraživanja pokazuju da mogu da ublaže i neke vrste tumora. Dobre su za snižavanje krvnog pritiska u određenim dozama.

Ulje mirođije

Osim obogaćivanja ukusa mnogih jela, ulje sprečava infekcije organizma. Kada se koristi sa hranom, može mnogo pomoći za olakšanje simptoma urinarnog trakta, bubrega i probave. Može se nanositi na kožu jer pomaže pri zarastanju rana i infekcija kože. Ulje takođe ima i terapijsko dejstvo, a djeluje kao antiseptik i anestetik, a pomaže i kod lučenja majčinog mlijeka.

U svakoj čorbi mirođija

Na osnovu ove izreke možemo zaključiti, da je mirođija biljka koja se koristi kao začin u većini jela. Ona dolazi iz porodice Apiaceae,  biljaka gdje spadaju kumin, peršun i lovorov list.

Pripremio: Vojislav Popović