Ruzmarin potiče iz mediteranskih krajeva, to  je zimzelena biljka zelene boje koja raste u žbunovima i koja ima krhke svijetlo-plave cvjetove i igličaste listove. Listovi imaju veoma prijatan miris kao i pikantno ljut, opor i gork ukus. Ruzmarin se smatra simbolom ljubavi i posvećenosti i zato je posvećen boginji Afroditi. Koristi se kao začin za povrće i jela od mesa. Podstiče cirkulaciju i tok krvi prema mozgu, i na taj način poboljšava koncentraciju i liječi glavobolju. Ruzmarin utiče na bolje raspoloženje-smanjuje nervozu, liječi malokrvnost i doprinosi apetitu.

Gajenje ruzmarina

Za njegovo gajenje veoma je važno izabrati mjesta koja su zaštićena od hladnih vjetrova i sa dosta svjetlosti. Do cvjetanja traži više vode, a kasnije podnosi dobro jače i duže suše.Humusna i pjeskovito ilovasta zemljišta su najbolja za njegovo gajenje. Vegetacija kreće krajem marta kao i kod većine višegodišnjih biljaka, kada se temperature kreću preko 15-20°C. Osjetljiv je na proljećne mrazeve, i može doći do izmrzavanja mladih biljaka na temperaturi od -5°C, a u toku zime može izdržati temperature  i do -20°C. Treba ga gajiti na parcelama koje nisu najbolje za intezivnu  poljoprivrednu proizvodnju, jer ostaje na istom mjestu više od deset godina. Odličan je za organsku proizvodnju  jer nije zahtjevna biljka.  Pored plantažnog gajenja ruzmarin se može koristiti i kao ukrasna biljka, a možda i kao medonosna.

Gajenje u saksiji

Može se gajiti na terasi koja ima dovoljno svjetlosti, a saksiju treba okretati u svim pravcima kako bi svaka grančica dobila dovoljno svjetlosti. Zahtijeva najmanje 6-8 sati svjetlosti u toku dana. Njegovo zalivanje se vrši umjereno, kada se zemlja osuši. Zbog povećanja isparavanja korjenovog sistema, dobro je da se sadi u u saksije koje imaju drenažne rupe na dnu. Od maja do jula, prihranjuje se jednom mjesečno sa tečnim đubrivom, koje se dodaje vodi za zalivanje.

Ruzmarin kao lijek

Ruzmarin se smatra najzdravijim mediteranskim začinom, njegov miris i ukus imaju dobra svojstva koja su važna za naše zdravlje.Veoma je važan jer sprečava širenje mikroorganizama zbog loše spremljene hrane.

Sprečava rak debelog crijeva i rast ćelija raka dojke. Njegovo ulje je dobra zaštita od sunca i sprečava rizik od pojave raka kože.

Miris ruzmarina unapređuje rad mozga i memoriju, zbog čega je odličan za pamćenje. Smanjuje nivo kortizola, hormona koji lučimo kada smo pod stresom i njegov miris nas opušta i smiruje.

Ulje od ruzmarina je dobro za ublažavanje prehlade, gripa i alergijskih reakcija.

Cvjetovi, listovi i izdanci ruzmarina se mogu koristiti i za druge bolesti kao što su: Glavobolja, infarkt, nesanica, gubitak apetita , problemi sa vidom,kosom i varenjem i anemičnost.

Prema najnovijim istraživanja i starijih iskustava možemo zaključiti da ruzmarin spada u ljekovite biljke.

Pripremio: Vojislav Popović