Više od 50 poljoprivrednih proizvođača i stočara sa područja bjelopavlićke ravnice i Nikšića okupilo se ispred Skupštine Crne Gore.

Ukoliko premijer i ministar finansija danas ne budu imali sluha za zahtjeve poljoprivrednika uslijediće zatvaranje i gašenje farmi, kazao je poljoprivrednik i jedan od organizatora protesta Vladimir Lakić. On je naveo da poljoprivrednici traže smjenu ministra i članova menadžmenta Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Milko Živković iz Unije stočara Crne Gore ispred organizacionog odbora protesta zatražio je da im se do 14:30h obrate Premijer Zdravko Krivokapić ili Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić. Na pitanje novinara šta je plan ukoliko im se niko ne obrati, Živković je kratko odgovorio da će se Odbor dogovoriti o daljim koracima.

Tačno u 14:30h ispred Organizacionog odbora protesta obratio se Milko Živković ponavljajući zahtjeve koje poljoprivredni proizvođači imaju a to su:

  • Obračunavanje 5 eurocenti po litru obrađenog mlijeka počevši od 01.01.2021. godine do stabilizacije tržišta žitarica i koncentrovane hrane;
  • Organizovati plavi dizel koji poljoprivrednici mogu da koriste;
  • Smanjiti uvoz hrane kako bi crnogorski proizvođači mogli plasirati svoje proizvode;
  • Radni sastanak sa Premijerom Zdravkom Krivokapićem i Ministrom finansija i socijalnog staranja.

 

Ukoliko se ne ispune zahtjevi u kratkom roku najavljena je radikalizacija protesta.

Načelnik Direkcije za stočarstvo Ranko Bogavac objasnio je da je Ministarstvo izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti i da rade na tome da ih oslobode akciza na gorivo ili im refinansiraju taj trošak.

“Sve obaveze od početka godine su izmirene i nije bilo kašnjenja ni po jednoj poziciji. Ministarstvo je pripremilo agrobudžet i očekujemo njegovo usvajanje i molimo proizvođače da budu revnosni u smislu prijavljivanja za subvencije”, kazao je on.

Kaže da je Ministarstvo izašlo u susret farmerima koliko je bilo u mogućnosti.

“Zahtjevi proizođača su bili 5 centi od početka Nove godine pa nadalje. To je veliki novac za Ministarstvo. Na godišnjem nivou to bi bilo tri miliona. Ministarstvo ima Agrobudžet po kome tokom cijele godine radi. Po njemu su mjere strukturirane tako da imamo i obim, proceduru, rokove, tako da izvan toga nema toliko novca kojim bi se moglo intervenisati”, kazao je on.

Farmeri su na prethodnom protestu poručili da će u danas, 28. juna će  izaći ispred Vlade sa cisternima punim stanjaka (stajskog đubriva) koje će, ako im ne ispune uslove, prosuti ispred zgrade izvršne vlasti.

Tvrde da je cijena koncentrovane hrane 0,40 eura, a gornja granica rentabilnosti 0,30 eura.

U pismu traže da Vlada izdvoji novac iz rezerve budžeta i da im se plati po 0,05 eura po litru proizvedenog mlijeka od 1. januara 2021. do stabilizacije tržišta stočne hrane.

Osim toga traže i povraćaj akcize na gorivo po hektaru za sve obrađene površine u Crnoj Gori uključujući i pokošene površine.