Ribizla se u proizvodnim zasadima gaji u redovima sa pojedinačnim žbunovima ili u vidu klasičnog špalira uz korišćenje naslona (stubovi i žica). Sadi se na međurednom rastojanju 2.5m dok je rastojanje između žbunova 1 m. U poslednje vrijeme, ribizla se može gajiti i kao stablašica ( prvenstveno sorte crvene i bijele ribizle). Princip rezidbe bez obzira da li se radi o žbunastoj formi ili stablašici je isti.
Rezidba ribizle je specifična u odnosu na ostalo jagodasto voće. Najkvalitetniji rod i najveći prinos se dobija na dvogodišnjim i trogodišnjim granama. Rezidbom se uspostavlja pravilan raspored grana određene starosti kako bi se obezbijedio optimalan prinos, kao i najbolja osunčanost i provjetrenost zasada.
Prilikom rezidbe ribizle treba obratiti pažnju da li se radi o sortama sa crnom, odnosno crvenom ili bijelom bojom pokožice plodova.
Rezidba sorti crne ribizle
Sorte crne ribizle nakon treće godine smanjuju bujnost i rodnost grana u žbunu. Rezidbom se kod sorti crne ribizle, svake godine do osnove uklanjaju grane starije od tri godine. Tako u žbunu, imamo otprilike jednak broj jednogodišnjih, dvogodišnjih i trogodišnjih grana. Ovakvom rezidbom se podstiče porast i bujnost jednogodišnjih grana i obezbjeđuje ujednačen i kontinuiran prinos po žbunu.
Kod sorti crne ribizle nikako se ne preporučuje skraćivanje jednogodišnjih bočnih grana.

Crna ribizla.
Rezidba sorti crvene i bijele ribizle
Kod sorti crvene i bijele ribizle formira se manji broj novih izdanaka, koji su bujniji, dugovječniji i više se granaju nego kod sorti crne ribizle. Kod ovih sorti najveći i najkvalitetniji rod se dobija upravo na bočnim granama. Rezidbom je potrebno, do osnove izbaciti, stare, izrodjene bočne grane, stare 5-6 godina. Preguste bočne grane se proređuju tako što se režu naizmjenično na 1-2, odnosno na 5-6 pupoljaka. Kraće orezane grane će dati ljetoraste za narednu godinu i na ovaj način se vrši rekonstrukcija žbuna, dok će duže orezani ljetorasti dati rod.

Crvena ribizla.

Bijela ribizla.
Piše: Rajko Grozdanić, dipl. ing. poljoprivrede
Izvor: Savjetodavna služba u biljnoj proizvodnji