Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podsjeća poljoprivredne proizvođače da do 19. avgusta mogu konkurisati na drugi IPARD javni poziv za podršku investicijama u primarnu proizvodnju, kroz koji mogu ostvariti bespovrtanu podršku u iznosu od 60 do 70 odsto ukupne investicije.

Shodno javnom pozivu objavljenom 20. februara, prvobitni rok za dostavljanje aplikacija bio je 19. maj. S obzirom na situaciju izazvanu pandemijom COVID19 u kojoj su potencijalni korisnici mogli imati poteškoća u sakupljanju obimne neophodne dokumentacije, Ministarstvo je produžilo trajanje javnog poziva kako bi ostavilo dovoljno vremena i prostora korisnicma da kvalitetno spreme projekte i uspješno konkurišu.

Dosadašnje interesovanje proizvođača je ohrabrujuće. Za aplikacije koje su već pristigle na adresu Ministarstva radi se administrativna i terenska kontrola, nakon čega će uslijediti potpisivanje ugovora.

Poljoprivrednicima je kroz ovaj javni poziv na raspolaganju novih 12,3 miliona eura bespovratne podrške, iz EU fondova i nacionalnog budžeta.

Registrovana poljoprivredna gazdinstva kroz ovaj poziv mogu konkurisati sa projektima, čiji prihvatljivi troškovi iznose od 10.000€ do 500.000€, i ostvariti podršku od 6.000 pa do 350.000€.

Osnovna bespovratna podrška je 60 odsto od prihvatljive investicije. Za mlade farmere (do 40 godina), podrška je 65%, dok je za one koji realizuju investicije u planinskom području iznad 600 metara nadmorske visine podrška 70% prihvatljive investicije.

Kroz ovaj javni poziv podržava se sektor proizvodnje mlijeka, mesa, jaja, zatim sektori voćarstvo, povrtarstvo, ratarstvo, uzgoj gljiva, ljekovitog i aromatičnog bilja, vinogradarstvo, maslinarstvo, pčelarstvo, kao i sektori ribarstva i akvakulture. Proizvođači mogu izgraditi ili rekonstruisati objekat, nabaviti opremu, mehanizaciju,  urediti infrastrukturu na gazdinstvu, izgraditi sistem navodnjavanja. Takođe, podržava se nabavka protivgradne mreže i mreže za zaštitu od ptica, sadnog materijala za višegodišnje zasade, investicije u konsolidaciju i poboljšanje zemljišta. Pozivamo sve zainteresovane poljoprivredne proizvođače da daju svoj maksimalan doprinos tako što će dostaviti kompletnu dokumentaciju prilikom apliciranja, kako bi se ubrzao proces odobravanja i ugovaranja podrške, a time i realizacija planiranih investicija.

Izvor: PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja