Dostizanje Ginisovih rekorda, pored proizvodnje hrane, je još jedna satisfakcija kojoj farmeri mogu dosegnuti u svom poslu. Odakle nam dolazi voće sa rekordnom masom i o kojoj masi plodova pojedinih voćnih vrsta je riječ, pročitajte u narednom tekstu…

Jabuka

Plod jabuke sa najvećom masom do sada, proizveden je u Japanu, 2005. godine. Ovaj plod težio je rekordnih 1,84 kg.

Kruška

Kruška sa rekordnom masom proizvedena je takođe u Japanu, 2011. godine. Plod je imao masu od nevjerovatnih 2,94 kilograma što zaista odstupa od onoga na šta smo navikli.

Breskva

Najteži plod breskve je proizveden u SAD-u, 2018. godine. Ovaj plod je imao masu od 0,816 kg.

Trešnja

Ovaj rekord nam dolazi iz Australije. Trešnja sa rekordnom masom od 0,255 kg i širinom od 4 cm je proizvedena 2019. godine.

Jagoda

Najteži plod jagode na svijetu imao je masu od 0,250 kg, proizveden je u Japanu 2015. godine.

Borovnica

Rekordna masa ploda borovnice iznosi 0,15 kg, ako vam se to čini malo uzmite u obzir da je prosječna masa jednog ploda oko pola grama. Rekord za najveću masu borovnice je postavljen 2018. godine u SAD-u.

Smokva

Plod smokve sa najvećom masom proizveden je u Engleskoj, 2015. godine. Ovaj plod je imao masu od 0,295 kg.

Ananas

Rekordna masa  ploda ananasa iznosi nevjerovatnih 8,28 kg. Sigurno ste pomislili da je proizveden u  Južnoj Americi odakle i sama biljka potiče ali nijeste u pravu, ovaj plod je proizveden u Australiji 2011. godine.

Limun

Rekord za masu ploda limuna je postavljen, sada već davne 2003. godine. Ovaj limun proizveden je u Izraelu a njegova masa je bila 5,26 kg.

Avokado

Avokado sa rekordnom masom ploda proizveden je na Havajima, 2018. godine. Ovaj plod je imao masu od 2,5 kg.

Pripremila: dipl. ing. polj. Valentina Stanišić