Mladi pčelar Marko Ćirović uspješno se bavi pčelarenjem već dugi niz godina, a kako je rekao sve je počelo kao hobi, a preraslo u veliku ljubav i ozbiljan biznis. Porodica Ćirović svoj pčelinjak sebično čuva već 30 godina, i svake godine broj pčelinjih društava povećava, i sada ih ima oko 170. Pčelinjak se nalazik na 1000 metara nadmorske visine, u mjestu Tušina, koja se nalazi nedaleko od Šavnika. Jedini je organski proizvođač meda  na ovom području, a sertifikat je dobio od strane „Monteorganice“ koja se bavi izdavanjem sertifikata za organsku proizvodnju u poljoprivredi. Posjedovanjem ovog sertifikata, pored naše države otvaraju mu se vrata za plasiranje proizvoda u države EU. Kako bi unaprijedio svoju proizvodnju, naučio nešto novo ovaj pčelar posjećuje ozbiljne proizvođače širom Evrope. Proizvodi kojima se oni mogu pohvaliti su organski med, perga u medu, propolis kapi i propolis sprej, mješavina kostičavog i suvog voća u medu. Već tri godine na ideju svoje majke bave se i proizvodnjom prirodne kozmetike na bazi meda, a ono što ih čini prepoznatljivim jeste to da je sva kozmetika jestiva.

Privatna arhiva
  1. Odakle se stvorila ljubav prema pčelarstvu, sa koliko društava ste počeli pčelarenje i koliko ih imate trenutno?

Ljubav prema pčelarstvu kod mene se rodila od malih nogu, pčelarstvo u našoj porodici je tradicija. Odrastao sam uz pčele i polako se uključivao u posao koji je potreban. Duži vremenski period smo pčelarili sa oko 80 društava, dok se sada može reći da je pčelarstvo iz hobija prešlo u pravi porodični biznis, pa trenutno imamo oko 170 organskih košnica i u narednom period planiramo povećanje.

2. Koji su to preduslovi koji su neophodni da bi proizvođači mogli da se bave organskom proizvodnjom?

Osnovni preduslovi koji treba da se ispune su svi zahtjevi koje propisuje Monteorganica za određenu oblast. Što se tiče pčelarstva vrlo je bitno da područje gdje su pčele stacionirane bude čisto i nezagađeno. Prelazni period traje tri godine, takođe postoji godišnji plan rada koji smo morali da ispoštujemo, to podrazumijeva kompletnu zamjenu voska i ramova kao i košnica koje su napravljene specijalno za organsku proizvodnju.

3. Da li Vi kao proizvođač organskog meda imate neke beneficije i pomoć Ministarstva poljoprivrede?

Pomoć i podrška Ministarstva je neizostavna, subvencija po košnici za proizvođače organskog meda je 40 eura. Mi cijenu meda nijesmo mijenjali, jer u našoj opštini udruženje pčelara dogovara cijenu meda, tako da se nijesmo htjeli izdvajati iako smo jedini organski proizvođači u opštini Šavnik.

Privatna arhiva

4. Najveći problem u pčelarstvu predstavljaju bolesti, kako se Vi borite sa njima znajući da se u organskoj proizvodnji ne smiju koristiti hemikalije?

Saglasan sam sa mišljenjem da su bolesti najveći problem u pčelarstvu, pošto se mi bavimo stacionarnim pčelarstvom problem sa zaraznim bolestima je dosta manji. Kako bi se spriječilo širenje bolesti dozvoljena su neki organski preparati kao i mravlja i oksalna kiselina. Od organskih preparata koristimo Apilajf i Bevital. Takođe koristimo i organski šećer čija je cijena skoro pet puta veća od običnog šećera, ali smatram da se subvencijom može obezbijediti sve što je potrebno za pčelarstvo za tu godinu.

5. Imate veliku pčelarsku proizvodnju, da li možete da izdvojite proizvode na koje ste najviše ponosni?

Generalno smo ponosni na sve naše proizvode, jer je samo područje idealno za pčelarstvo, tako da je kvalitet meda neosporan. Uz med proizvodimo i pergu u medu, propolis, polen, matičnu mliječ, kao i prirodnu kozmetiku na bazi meda, voska, polena i propolisa. Od ove godine planiramo da prodajemo i matičnu mliječ koju smo do sad koristili samo za naše potrebe.

6. Šta nam možete reći o vašem proizvodu “perga u medu”?

Svi naši proizvodi su već prepoznatljivi u našoj državi. Perga je fermentisani polen koji sadrži preko 200 hranljivih sastojaka (vitamina, minerala i enzima). Perga u organskom medu je odlična kombinacija i smatra se jednim od izuzenih sastojaka za jačanje i očuvanje imuniteta. Ono što je jako zanimljivo jeste da 2 grama perge dnevno mogu zamijeniti sve hranljive materije, a 5 grama ima dejstvo otrova.

Privatna arhiva

7. Dugi niz godina se bavite ovim poslom, koji su problem koji su obilježili vašu proizvodnu, i da li ste u nekom momentu poželjeli da odustanete?

Mi do sad nijesmo imali nekih većih prepreka i problema, pogotovu što se tiče prodaje pčelinjih proizvoda. Jedini problem jeste regulisanje zakonske regulative što se tiče kozmetike jer je to nešto novo u Crnoj Gori, da bi mogli naše proizvode da plasiramo u apoteke i drogerije. Strpljivi smo pa čekamo odobrenje nadležnih, a mi završavamo sve što je do nas da bi što prije došli do odgovarajuće dokumentacije.

8. Pored direktnih pčelinjih proizvoda, bavite se proizvodnjom prirodne kozmetike, odakle ta ideja i koje su prednosti ove kozmetike i kako vršite plasman iste?

Kako smo unapređivali svoje proizvode došli smo na ideju da proizvodimo kozmetiku na bazi meda. Moja majka je došla na tu ideju, tako da već tri godine uspješno plasiramo kozmetiku na tržište. Imamo nekoliko vrsta krema, hidratantnu, revital, vitaminski kremu za normalnu kožu lica i antirid kao i labelo za usne i dezodorans u stiku. Ono što mogu naglasiti jeste da je naša kozmetika bez konzervanasa i parabena. Poznato je da pčelinji proizvodi jako gode koži lica, tako da smo se potrudili da i ostalim ljudima omogućimo korišćenje takvih proizvoda. Upotrebom naše kozmetike koža postaje nježnija, sjajnija, zaštićenija i nahranjena, i sa sigurnošću možemo reći  da naša kozmetika briše tragove starosti i smanjuje bore.

Privatna arhiva

9. Koliko vremena je potrebno da se sastavi neki proizvod i kako ih testirate?

Mi smo skoro godinu dana pokušavali da proizvedemo prvu kremu dok nijesmo došli do pravih rezultata. Svi proizvodi su testirani na Institutu za javno zdravlje koji su pokazali izvanredne rezultate.

Pripremila: Anđela Bojić