Zeke su jedni od najčešćih kućnih lubimaca, pored pasa i mačaka. Ali ono što često ne znamo je da kada imamo zeca, mi u stvari imamo kunića.

Zec je divlja životinja, koju za razliku od kunića nije moguće pripitomiti i držati kao ljubimca. Ukoliko neko i uspije briga o zecu se mnogo razlikuje u odnosu na kunića. Divlji zec se nikako ne smije držati u zatočeništvu, divljem zecu je mjesto u prirodi. Neophodno je napomenuti da su mnogi zečevi bili povrijeđeni, čak i smrtni slučajevi jer se udaraju o zidove kaveza ili zidove prostorija. Važno je reći da ukoliko nađete u prirodi bebe divljeg zeca ne treba ih dirati. Majke zečića, koje su u blizini, zbog vašeg mirisa koji ostaje na njima neće ih prihvatiti. Za razliku od zeca, kunića je moguće pripitomiti, mada postoje i divlji kunići.

Kunić ima kraće uši i noge, živi u zajednicama, kopa rupe pod zemljom u kojima imaju mlade, za razliku od zečeva mladi se rađaju potpuno goli, bez dlake i slijepi. Takođe rađaju više mladih nego zečevi. Bremenitost kod kunića traje 28 do 34 dana. Mladi su prvog dana teški oko 50 grama. Broj hromozoma koji ima pitomi kunić je 22 para, a divlji 21 par. Životni vijek kunića kao ljubimaca je do 10 godina, ali najčešće žive 5-7 godina.

Bebu divljeg kunića staru jedan dan je gotovo nemoguće vidjeti, jer se mladunčad rađaju pod zemljom.

Zečevi imaju duže uši, duže noge, žive sami. Skrovišta su im iznad zemlje, I u njima imaju mlade koji odmah vide, imaju krzno. Oni po leglu rađaju manje mladih. Bremenitost traje od 40 do 42 dana, a mladi su teški oko 100 grama. Već sa 10 do 14 dana koriste zelenu hranu. Kao kućni ljubimci ne mogu da se drže. Uvijek su jednobojni. Imaju 24 para hromozoma.

Sličnost kunića i zečeva

Pored razlike između ove dvije životinje, postoji i sličnost. Ni zečevi ni kunići ne vide u boji. Imaju rascijepljenu gornju usnu. Imaju dugi par sjekutića, nemaju očnjake, zubi im rastu cijelog života i nemaju korijen. Njihovo mlijeko spada u najkaloričnije mlijeko u životinjskom carstvu. Prirodni neprijatelji su im isti, psi, mačke, vukovi, lisice… Zdravu, odraslu jedinku gotovo je nemoguće uhvatiti.

Pripremila: Anđela Bojić