Poslednjih godina problemi konkurencije doveli su do pada učešća francuskog izvoza na svjetskom tržištu, dok je to isto tržište raslo.
Kritika trojice senatora (Luron Diplom/Republikanac, Serž Meriju/Socijalista i Pjer Luo/Union Center) fokusira se na trenutnu strategiju „all upmarket”, odnosno proizvodnje za viši tržišni segment. Prema njihovim riječima, ovo predstavlja realnu opasnost od kolapsa francuskog poljoprivrednog proizvodnog potencijala, nauštrb „suvereniteta hrane” u državi.
Iznad svega, ova dinamika će na kraju dovesti do toga da francuska hrana bude rezervisana za one koji je mogu priuštiti, primoravajući domaćinstva sa niskim primanjima da jedu proizvode uvezene iz drugih djelova svijeta. Ovaj fenomen je već danas vidljiv, kažu izvjestioci.
Trojka predlaže da se situacija ispravi sprovođenjem plana „Konkurentnost francuske poljoprivrede” do 2028. godine i daju 24 konkretne preporuke.
Nedostaci francuske poljoprivrede
Na osnovu pet najčešće konzumiranih namirnica (jabuke, paradajz, pšenica, mlijeko i piletina), izvještaj identifikuje sledeće nedostatke:
- Francuska je pala sa drugog na peto mjesto na listi najvećih svjetskih izvoznika poljoprivrede u poslednjih 20 godina;
- Bilans trgovinskog suficita poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda se smanjuje i uzrokovan je samo povoljnim cijenama, posebno vina i žestokih pića, ali ne i obimom;
- Istovremeno, uvoz hrane u Francusku eksplozivno raste. Udvostručio se od 2000. godine, ponekad predstavljajući više od polovine hrane koja se konzumira u nekim porodicama, prema Senatu;
- 2/3 gubitka tržišnog udjela francuske poljoprivrede je zbog gubitka konkurentnosti. Ovdje se upućuje na analizu Centra za studije i prognoze Ministarstva poljoprivrede i hrane za 2021. Ovu analizu dijele francusko ministarstvo finansija, INRA-e i FranceAgriMer-a.
Uzroci
Visoki troškovi rada u Francuskoj u poređenju sa evropskim partnerima:
- Evropska ekološka pravila koja se primjenjuju izuzetno striktno u Francuskoj, tako strožija nego što zahtijeva Brisel;
- Visoka cijena pomoćnih sredstava (đubriva i fitosanitarnih proizvoda), veća od cijene kod stranih konkurenata;
- Manja prosječna veličina farme od one kod konkurenata, što dovodi do manje ekonomije obima;
- Veći porezi nego u mnogim drugim zemljama i
- Relativno visoki troškovi mehanizacije i troškovi održavanja opreme i zgrada.
Predložene 24 preporuke, uključujući:
- Zahtjevati od vlade da u kratkom roku napravi procjenu dodatnih troškova prekomjerne transpozicije (u ovom kontekstu, prekomjerna transpozicija znači „svaka nacionalna mjera transpozicije koja uvodi strožiji standard od onog koji bi bio rezultat striktne primjene evropskih direktiva, bez toga je ovo opravdano specifičnom nacionalnom svrhom”);
- Proširiti zadatke Anses-a (Francuske nacionalne agencije za bezbijednost hrane) tako da u svoje savjete i ovlašćenja uključi procjenu „koristi-rizika”;
- Uvesti mehanizam amortizacije ili poreski kredit za ulaganja u mehanizaciju u poljoprivredi ili poljoprivredno-prehrambenom sektoru;
- Preduzeti različite mjere smanjenja poreza u korist poljoprivredne ili poljoprivredno-prehrambene proizvodnje po Zakonu o budžetu za 2023.;
- Više kredita za investicione planove za inovacije u poljoprivredi;
- Ograničiti obim administrativnih procedura koje trenutno odlažu širenje ili razvoj proizvodnih lokacija u strateškim sektorima te
- Pooštriti kontrole hrane koja se uvozi.
Tekst je izveden od originalnog „Frankrijk: concurrentiekracht Franse landbouw achteruit gegaan” (CC BY 4.0)