Farme u EU proizvele su procijenjenih 161 milion tona sirovog mlijeka u 2021. godini, što bi predstavljalo povećanje od 0,7 miliona tona na godišnjem nivou. Ova stabilnost u proizvodnji (+0,4% u poređenju sa 2020. godinom) podržana je većom proizvodnjom na farmama u Italiji (+4%) i Irskoj (+6%), ali opadanjem u Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji (svaka po -2%).
Ogromna većina sirovog mlijeka (čak 150,7 miliona tona) isporučena je mljekarama, dok se ostatak koristio direktno na farmama. On je korišćen za proizvodnju niza svježih i prerađenih mlječnih proizvoda.
Između ostalih proizvoda, mljekare su proizvele 2,3 miliona tona putera i takozvanih „žutih proizvoda“ od 44,4 miliona tona punomasnog mlijeka; 10,4 miliona tona sira od 61,4 miliona tona punomasnog mlijeka i 16,4 miliona tona obranog mlijeka; 23,2 miliona tona konzumnog mlijeka od 13 miliona tona punomasnog mlijeka i 10 miliona tona obranog mleka, navodi se na sajtu.
Njemačka i dalje vodeća
Njemačka je proizvela više mlijeka za piće u EU (19% ukupnog EU), putera (20%), zakiseljenih mlječnih proizvoda kao što su jogurti (29%) i sir (23%) nego bilo koja druga država članica.
Ona, zajedno sa Španijom (15% ukupne proizvodnje EU), Francuskom (13%), Italijom (11%) i Poljskom (8%), činila je oko dvije trećine ukupno proizvodenog mlijeka za piće u EU, 2021. godine.
Neke druge članice bile su ključni proizvođači ostalih svježih i mlječnih proizvoda: Holandija je bila drugi najveći proizvođač zakiseljenih mlječnih proizvoda u EU (15% EU) i četvrti po veličini sira (9%), dok je Irska bila treći najveći proizvođač putera (14% EU) i peti po veličini zakiseljenih mlječnih proizvoda (7%).