Projekat „Prirodom do prinosa“ ima za cilj da poljoprivrednicima iz Podgorice, Tuzi i Zete pruži znanja, alate i podršku za primjenu održivih poljoprivrednih praksi, kroz:
✅ Edukativne radionice o kompostiranju, biološkoj zaštiti usjeva i korišćenju organskog
otpada kao resursa
✅ Praktične demonstracije kompostiranja uz korišćenje EM (efektivnih mikroorganizama)
tehnologije
✅ Besplatnu podjelu EKO EM+ (Bokashi) posipa za kompost i zdravije zemljište
✅ Obuku za digitalno izvještavanje, praćenje rezultata i korišćenje online formulara
✅ Dokumentovanje napretka kroz fotografije i motivacione video materijale
Link za prijavu: PRIJAVA
– U projekat će biti uključeno 30 poljoprivrednika – po 10 iz Danilovgrada, Tuzi i Zete.
– Selekcija učesnika biće vršena na osnovu Google ankete koja prati interesovanje,
motivaciju i uslove za primjenu naučenih tehnika.
Prijava putem linka https://forms.gle/JxsXBXTNTZm8zXCj8
– Rok za prijavu: 20. avgust
– Kontakt za više informacija: 067/278-563
Projekat „Prirodom do prinosa“ realizuje NVO Udruženje biologa CG – Cellula, uz podršku Fonda „Akademije od farme do viljuške“, u okviru regionalnog projekta „Akademija od farme do viljuške za Zeleni Zapadni Balkan – Naša zajednička evropska budućnost“, koji sprovodi Mreža za ruralni razvoj Crne Gore u partnerstvu sa nacionalnim mrežama iz zemalja Zapadnog Balkana i Hrvatske. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.
Što su efektivni mikroorganizmi (EM)
EM su kompleks od oko 80 probiotika – prijateljskih mikroorganizama (lakto bakterije, fotosintetske bakterije, kvasci i drugi prirodni mikroorganizmi) koji u sinergiji djeluju antioksidaciono i dezinfekcijski.
Efektivni mikroorganizmi sprječavaju proces truljenja i podstiču fermentaciju. Zahvaljujući tom procesu, biootpad se mnogo brže pretvara u prirodni humus.
Oni djeluju poput probiotika – mogu se dodavati ostacima hrane, a dobivena fermentirana masa kasnije se može koristiti kao hrana za stoku. EM se mogu primijeniti i na stari, odstajali hljeb a za krave kroz silažu ili sjenažu.
Posebno su korisni za proizvođače sokova od jabuka, šipka, grožđa i drugih plodova jer stabiliziraju pH tropa, sprječavaju razvoj neugodnih mirisa i čuvaju kvalitet materijala.
U jesen se EM mogu koristiti i za preradu lišća u humus. Postupak je jednostavan, ne zahtijeva dodatna ulaganja, a rezultat je vrijedan i hranjiv humus.














