Ukupna količina otkupljenog kravljeg mlijeka, od strane mljekara na teritoriji Crne Gore, u drugom kvartalu 2022. godine iznosi 6 521 509 kg i bilježi pad od 8,0% u odnosu na isti kvartal 2021. godine.
Prosječan sadržaj mlječne masti u drugom kvartalu 2022. godine, u odnosu na drugi kvartal 2021. godine bilježi pad od 3,6% dok prosječan sadržaj proteina bilježi pad od 4,3%.
U drugom kvartalu 2022. godine u odnosu na isti kvartal 2021. godine, zabilježeno je povećanje proizvodnje pavlake (za 2,4%) dok je sa druge strane zabilježen pad sira (i to za 11,2%) kajmaka (za 17,6%) fermentisanih mlječnih proizvoda (za 0,3%) i konzumnog mlijeka (za 12,6%).
U maju ove godine, bili su podaci i za prvi kvartal 2022. koji se takođe tiču otkupa kravljeg mlijeka i prerade istog u mljekarama.
Tako je ukupna količina otkupljenog mlijeka u prvom kvartalu 2022. godine iznosila 5 871 908 kg te stoga zabilježila pad od 7,2% u odnosu na isti kvartal 2021. godine.
Prosječan sadržaj mlječne masti u prvom kvartalu 2022. godine, u odnosu na prvi kvartal 2021. godine takođe je zabilježio pad od 4,1% dok je prosječan sadržaj proteina zabilježio pad od 4,6%.
U prvom kvartalu 2022. godine u odnosu na isti kvartal 2021. godine, zabilježeno je povećanje proizvodnje pavlake (za 5,1%) i sira (za 8,3%), dok je zabilježen pad kajmaka (za 21,7%), fermentisanih mlječnih proizvoda (za 5,2%) i konzumnog mlijeka (za 15,6%).