Treći i poslednji dio Nasledne osobine – osobine na koje se utiče izborom roditelja donosi nasledne osobine koje se srijeću kod konja, svinja i kod živine.
KONJI
- tjelesne mjere i tjelesna razvijenost:
- – mjere na glavi
- – dužina vrata
- – visina grebena
- – visina krsta
- – dužina tijela
- – širina, obim i dubina grudi
- – dužina i širina sapi
- – obim cjevanice
- – karakteristike kopita
- masa tijela
- vučna snaga
- brzina pri hodu
- kasačka brzina
- brzina u galopu
- reproduktivna svojstva
- boje i biljezi
- otpornost na bolesti
- temperament
SVINJE
- plodnost (veličina legla…)
- težina legla pri zalučenju
- težina prasadi pri zalučenju
- prosječan dnevni prirast do zalučenja
- prosječan dnevni životni prirast
- konverzija hrane
- težina hladnih polutki
- debljina leđne slanine
- površina MLD-a*
- dužina polutki
- prinos mišićnog tkiva
- konformacija tijela
- osobine nogu i papaka
- dugovječnost
- temperament
- otpornost na bolesti
*MLD (musculus longissimus dorsi – najduži mišić leđa)
ŽIVINA
Podjela je izvršena prema tipu, s tim što kod brojlera ubrajamo i ostalu živinu (ćurke, patke i guske).
KOKE NOSILJE:
- starost prilikom pronošenja
- broj jaja po nosilji
- veličina i težina jaja
- kvalitet jaja
- boja žumanceta
- tekstura i boja ljuske
- tjelesna masa
- konverzija hrane
- nosivost
- otpornost na bolesti
- agresivnost
- oblik krijeste
BROJLERI:
- stopa preživljanja
- dnevni prirast
- težina pri klanju
- prinos mesa grudi
- prinos ostalih djelova trupa
- odnos bijelog mesa i težine očišćenog trupa
- konverzija hrane
- količina masti unutar abdomena
- zdravlje nogu
- gubljenje vode iz mesa
- boja kože i perja
U ovom poslednjem dijelu može se zaključiti da broj glavnih naslednih osobinina nije pretjerano veliki, te da njihovo uzimanje u obzir prilikom proizvodnje u praksi može i najčešće i dovodi do poboljšanih osobina, a ovo dalje vodi ka održivijoj stočarskoj proizvodnji.