Kako bismo uspješno sačuvali krompir tokom zimskog perioda, neophodno je obezbijediti pravovremeno i pravilno vađenje krompira. Oštećene krtole mogu biti mjesta za razvoj raznih oboljenja, čime će se pogoršati mogućnost dobrog čuvanja krompira. Krompir treba vaditi kada krtole završe svoj fiziološki razvoj, uz odumiranje nadzemnog dijela biljke. Tada slabi veza između stolona i krtola, pa se krtole lako odvajaju.
Krtole dostižu maksimalnu veličinu, pokožica je očvrsla i može se skinuti pri jačem pritisku, što je preduslov za dobro čuvanje tokom zime, uz druge uslove, koji se moraju ispoštovati u skladištu.
Krtola sadrži 75% vode i kao takva predstavlja idealan supstrat za razvoj štetnih organizama (gljivica i bakterija), pa čuvanje krompira predstavlja težak posao u zimskom periodu. U toku procesa čuvanja, dolazi do:
- gubitka u težini krtole, usled isparavanja vode;
- razgradnje skroba i šećera;
- trošenja šećera na disanje;
- bolesti i truljenja.
Krompir dopremljen u skladište, poslije četiri sedmice, čuva se uz postepeno smanjivanje temperature.

Optimalna vlažnost u skladištu je 92-95 %. U slučaju da se temperatura spusti ispod +30C, merkantilni krompir će dobiti sladunjav ukus, zbog povećanog sadržaja šećera. Nakon vađenja, krompir je potrebno ostaviti da se prosuši pod nastrešnicom 7-15 dana, zaštićenog od direktnog sunčevog osvjetljenja. Pošto se krompir prosuši napolju, unosi se u skladište, gdje prvih 7-10 dana nije potrebno snižavati temperaturu, s obzirom da se temperatura u skladištu i temperatura napolju maksimalno razlikuje za 50C.

Od upotrebne namjene krompira zavisi njegova optimalna temperatura čuvanja, pa je tako optimalna temperatura za čuvanje:
- sjemenskog krompira 2-40C;
- krompira za preradu u čips 7-100C;
- krompira za preradu u pomfrit 5-8 0C,
- dok je optima temperatura krompira za stalnu ishranu 5-7 0C.

Jedna od neželjenih pojava, pri čuvanju krompira jeste vlaženje, odnosno znojenje. Ova neželjena pojava je “dobar” preduslov za nastajanje oboljenja. Znojenje nastaje prilikom nedovoljne ili neravnomjerne ventilacije. Javlja se najviše u prvoj fazi skladištenja, obično kod krompira koji nije predhodno prosušen.
Pripremio: dipl. inž. Nikola Anđić