Crni luk je dvogodišnja vrsta, za ishranu se koristi lukovica, listovi kao salata, varivo i kao dodatak jelima tokom cijele godine. Crni luk je poznat i kao lijek protiv oboljenja crijeva i bolesti koje izazivaju bakterije. Dobar je i za regulaciju šećera u organizmu, poboljšanje rada srca, a koristi se i kao oblog kod zapaljivih procesa i reume. Sadrži vitamin C koji se nalazi u listovima i važan je za imunitet i lijepu kožu , vitamin B₆ koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i kalijuma koji je dobar za pritisak i zdravlje srca. Ljut ukus i miris koji ima, potiče od eteričnog ulja.
Crni luk kao lijek
Od crnog luka se može praviti čaj koji je veoma dobar za kašalj, dobar je i za sinuse i za iskašljavanje i najbolji je čistač pluća. Od crnog luka se mogu praviti i obloge, koji ce pomoći protiv bolnih zglobova i reume. Takođe pomaže i kod smanjenja temperature kod gripa i prehlade.
Šta sve liječi crni luk
Smatra se da je crni luk lijek za 35 bolesti. Najvažniji sastojak luka je kvercetin koji se nalazi u ljusci. Sadrži vitamin C, ojačaće imunitet i spriječiće pojavu prehlade i gripa, a ako je prehlada ili grip već uslijedio učiniće da brže prođe. Od vitamina se nalaze jos vitamin B, A i E a od minerala je prisutan i hrom. Što je više konzumiranje crnog luka, to će nivo glukoze biti niži, ovo je veoma važno za dijabetičare, jer hrom snižava insulin i smanjuje nivo šećera.

Čaj od crnog luka
Koristi se za bilo koji respiratorni problem, kao što su prehlada, bronhitis, upaljeni sinusi pa čak i astmu. Sve ovo je zahvaljujući sumporu koji doprinosi zdravlju pluća.
Crni luk i med kao prirodni antibiotik–
Koristi se za ublaživanje astme, krvnih ugrušaka, bolesti krvnih sudova i bolova u grlu i drugih infekcija. Nema štetna dejstva pa se može slobodno koristiti.
Zdravlje krvnih sudova
Crni luk odlično djeluje za zaštitu od krvnih ugrušaka, jer sadrži jedinjenja koja sprečavaju, zgrušavanje krvi. Njegovi sastojci sprečavaju gomilanje trombocita i ubrzavaju proces razgradnje trombocita. Ako se konzumira uz masnu hranu, spriječiće štetne učinke masti među kojima je i stvaranje krvnih ugrušaka.
Regulacija šećera i zaštita od dijabetesa
Djelovanje luka u regulaciji šećera je odavno priznato, čak i kada se koristi u manjim količinama kao dodatak jelima. Istraživanja su pokazala da česta konzumacija luka može biti povezana sa nižim sadržajem glukoze u krvi. Luk sadrži mangan i hrom, dva elementa koja su veoma važna za pravilno lučenje i delovanje insulina.
Pomoć kod raka
U luku ima više od 30 antikancerogenih jedinjenja, kao što su sulfid, kvercetin, aojen. Ova jedinjenja smanjuju rast tumora, posebno se preporučuje kod raka jednjaka, raka želudca, crijeva i prostate. Ako redovno jedete crni luk dva ili tri puta nedeljno, Možete smanjiti rizik od raka debelog crijeva. Luk sadrži sadrži brojne flavonide, od kojih je najvažniji pomenuti kvercentin. On se pokazao kao odličan zaustavljač razvoja tumora kod životinja.
Jača kosu i nokte
Redovna primjena soka od luka na vlasištu, ubrzaće rast kose, a trljanje svaki dan noktima ojačaće slabe i lomljive nokte. Ekstrakt luka je veoma dobar u smanjivanju ožiljaka, tako da se posle operacija preporučuju kreme na bazi njegovog ekstrakta.
Pripremio: Vojislav Popović