Ko kaže da poljoprivreda i inovacije ne idu ruku pod ruku?

Seljak.me uvijek ima razlog da nas pozitivno iznenadi. Ne samo što je prvo digitalno selo koje je na prostoru Crne Gore uspjelo da poveže kupce i prodavce poljoprivrednih proizvoda i koje je uvelo senzor teljenja i pametnu ogrlicu, a sada je ova digitalna platforma otišla korak dalje i organizovala kupoprodaju krave i to pomoću bitkoina. Bitkoin je kripto valuta čiji će se potencijal ispoljiti u bliskoj budućnosti, a za sada možemo da kažemo da smo prvi u Crnoj Gori ako ne i šire koji smo uspjeli organizovati ovakav način kupoprodaje životinje.  U prilogu se nalaze fotografije prve krave kupljene pomoću bitkoina, koja se simbolično naziva Bitikonka. Plaćena je u iznosu oko 0.03 bitkoina što iznosi otprilike 1350€.

Prema riječima Anđele Bojić, sada već vlasnice Bitkoinke razlozi za ovakv potez leže u spoju poljoprivrede i modernih tehnologija.

,,U dogovoru sa kolegom Markom krava je plaćena bitkoinima, kad sam mu rekla da moji roditelju imaju u planu da kupe kravu predložio je da napravimo nešto inovativno i da to bude prva krava plaćena kriptovalutom u Crnoj Gori a možda i šire. Kao mlada osoba koja je aktivno uključena u poljoprivredu što kroz porodičnu proizvodnju, što kroz sadašnji posao, smatram da budućnost poljoprivrede leži u zdravom spoju poljoprivrede i tehnologije, a samo modernizovanje poljoprivrede povecava šanse da se mlađe osobe ohrabre nasim iskustvom a nadam se da će se poljoprivrednici ugledati i početi da koriste neke savremene metode u poljoprivredi u ovom slučaju koristiti ovakav nacin plaćanja”.

Slične riječi nam upućuje i osnivač sajta www.seljak.me koji ima niz neiscrpnih ideja u zanimljivom spoju poljoprivrede, modernih tehnologija, ali odnedavno i novog načina plaćanja, prema njegovim riječima:

,,Cilj ove transakcije je bio da još jednom kroz svoj rad ukažemo na spoj inovacije i poljoprivrede. Kriptovalute, od kojih je najpoznatija bitkoin su  postale svakodnevnica. Nedavno je čak odrađen i prvi fudbalski transfer koji je realizovan kroz kriptovalute pa je naša misao bila kad mogu transferi kao i mnoge druge aktivnosti da se plaćaju kriptovalutama zašto da ne može i krava. Koleginica Anđela Bojić mi je saopštila da  će u narednom periodu, njena porodica, koja se bavi stočarstvom u Gornjoj Morači planirati kupovinu krave. Dogovorili smo se da ovu transakciju odradimo kroz bitkoin i na taj način otvorimo jedno novo polje poljoprivrede naše zemlje, a prvenstveno poljoprivrednicima pokažemo kolike su mogućnosti digitalizacije poljoprivrede. Zahvaljujući agentu za kriptovalute Novaku Svrkoti transakcija je uspješno realizovana, na obostrano zadovoljstvo kupca i prodavca. Ovo je sigurno prva krava u regionu koja je kupljena kriptovalutama, a koliko raspolažemo sa informacijama može biti i šire“.

Naravno digitalizacija je tu da poljoprivrednu proizvodnju podigne na jedan veći nivo, uz poštovanje postulata klasičnih pristupa, digitalizaija olakšava, ubrzava, oplemenjuje i modernizuje poljoprivredni proces, zato svi trebamo biti spremni da učimo, prihvatamo nove izazove, ali i da otvorimo novo polje, pa čak i ovo, kupoprodaju poljoprivrednih dobara kriptovalutama.

,,Dodao bih da želimo da iskažemo zahvalnost prema UNFAO i EBRD-u, od kojih smo dobili podršku za unaprijeđenje postojećih kapaciteta i zahvaljujući toj podršci možemo digitalizaciju da podignemo na jedan novi nivo. Uskoro očekujte još noviteta na polju digitalizacije poljoprivrede. Nadamo se da će Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u narednom periodu imati sluha za naše ideje s obzirom da ozbiljnije inovacije zahtijevaju i ozbiljniji pristup ovoj temi, kako kroz kadar i infrastrukturu, tako i kroz i finansije. Prihvatamo i podršku u kriptovalutama“ šaljivom notom zaključio je Marko Maraš .

Tim portala www.seljak.me