Pivska pramenka (jezersko pivska, jezerska)

Mastitis kod krava
22/04/2018
Bardoka
25/04/2018

Pivska pramenka (jezersko pivska, jezerska)

Pivska pramenka je rasa čija je postojbina Crna Gora i od davnina se gaji u sjeverno-zapadnom dijelu Crne Gore, a glavna mjesta gajenja pivske pramenke u prošlosti su bila područja pivske planine i jezerske visoravni, po kojima dobija i ime. I danas se može reći da je tipičan, dominantan areal gajenja upravo šire područje planina Durmitora i Sinjajevine odnosno teritorije Plužina, Šavnika i Žabljaka. U periodu nakon drugog svjetskog rata je činila 20% ukupne populacije ovaca, a danas se se procjenjuje da je oko 15% populacije u čistoj rasi u njenom izvornom arealu gajenja*.

Ova rasa ima izraženu otpornost i adaptibilnost na oštru i surovu klimu, po svojim karakteristikama ova rasa pripada grupi vitorogih, dugorepih ovaca i grube vune. Kasnostasna je ovca koja potpunu zrelost dostiže u periodu od 4 godine, ali dviske ulaze u priplod u periodu od 16-18 mjeseci. Kao i sve pramenke je kombinovanog proizvodnog tipa(vuna, meso, mlijeko)ali je meso glavni proizvod.

Na glavi pivske pramenke se ističu snažni, dobro razvijeni rogovi, koji imaju oblik spirale kod mužjaka, dok su ženska grla u 50-70% slučajeva takođe rogata sa srpastim rogovima čiji su vrhovi okrenuti naprijed, nosni profil kod mužjaka je nešto ispupčeniji nego kod ženki a uši su horizontalno postavljene. Boja runa je bijela i ovca je njime obrasla sve do skočnih zglobova, ali ima i grla sa crnom(singavom vunom). Glava, uši i noge su obrasle kratkom dlakom bijele boje sa sitnim nepravilnim crnim ili mrkim pjegama. Noge su srednje duge, veoma čvrste, sa tamno pigmentiranim papcima koji su takođe čvrsti.

 

Kada je u pitanju razvijenost, pivska pramenka je najkrupnija autohtona rasa ovaca u Crnoj Gori. Prosječna visina grebena je od 71cm ,obim grudi oko 100cm a dužina tijela 70 cm. Prosječna masa tijela odraslih grla je oko 70 kg.

Kada je u pitanju mlječnost ova rasa ima jako dobre performance pa proizvodnja mlijeka iznosi 110 kg  u trajanju laktacije od 200-203dana. Mlijeko se koristi za proizvodnju tradicionalnih mlječnih proizvoda od kojih je najpoznatiji sir prljo (prosjek 4kg skorupa, 15-20 kg sira po ovci).

Runo pivske pramenke je otvoreno grubo, sastavljeno od šiljastih pramenova u (čijoj strukturi dominiraju osjasta vlakna), debljine 40-50 mikrona što spada u E sortiment a rijetko D, a prinos vune iznosi 1,5-2 kg.

Plodnost pivske pramenke iznosi 110-120% .Jagnjad se plasiraju na tržište obično pri uzrastu od oko 5-6 mjeseci i sa masom tijela od 40-50 kg.

*Brojnost u čistojrasi i osnovni podaci zagenetičke resurse CrneGore  možete pogledatina:  www.fao.org/dad-is/en/

 

Š.D.