Radius: Off
Radius:
km Set radius for geolocation
Pretraži

Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u izgradnju bunara i bistijerni za 2018. godinu

Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u izgradnju bunara i bistijerni za 2018. godinu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja i ove godine sa podrškom investicijama u izgradnju bunara i bistijerni. U skladu sa Agrobudžetom za 2018. godinu, danas je objavljen Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u izgradnju bunara i bistijerni za 2018. godinu.

Riječ je o mjeri podrške koja je po prvi put uvedena prošle godine, s ciljem da se poljoprivrednim proizvođačima pomogne da riješe pitanje navodnjavanja na svojim gazdinstvima.

Klimatske promjene, koje se između ostalog odnose i na povećan broj dana sa temperaturom većom od prosjeka, malom količinom kao i nepravilnim rasporedom padavina značajno utiču na smanjenje prinosa poljoprivrednih kultura. Takođe, u Crnoj Gori postoji znatna površina poljoprivrednog zemljišta koje se ne navodnjava, a čijim navodnjavanjem bi se značajno uvećali prinosi.  Osim toga, veoma je izražen problem napajanja vodom stoke u bezvodnim područjima. Sve su to razlozi zbog kojih je mjera podrške investicijama u izgradnju bunara i bitijerni kreirana u Agrobudžetu, a iskustvo u realizaciji prošlogodišnjeg javnog poziva i interesovanje poljoprivrednika pokazuju opravdanost uvođenja ove vrste podrške.

Kroz Javni poziv za dodjelu podrške za 2018. godinu podržava se izgradnja eksploatacionih bunara na otvorenom prostoru, u plastenicima i staklenicima kao i za plantažno gajenje voćaka i vinove loze. Takođe, uz podršku Ministarstva mogu kupiti i novu opremu za bunare, pumpe, agregate, kao i cijevne linije od bunara do proizvodne parcele.

Novina u odnosu na prethodnu godinu je mogućnost izgradnje novih bistijerni u cilju obezbjeđivanja napajanja stoke vodom, posebno u bezvodnim područjima.

Korisnici podrške su fizička ili pravna lica, koja su registrovana u Registru poljoprivrednih gazdinstava, u trenutku podnošenja zahtjeva za odobravanje investicije.

Podrška se obezbjeđuje u iznosu do 50% od prihvatljivih troškova investicije, a ne više od 3.000€ po podnesenom zahtjevu i ne više od 35 €/m bunarske bušotine.

Podrška, kod novoizgrađenih bistijerni, je do 50% od ukupno prihvatljivih troškova za nabavku materijala za izgradnju, a ne više od 35 €/mnovoizgrađene bistijerne i ne više od 3.000,00€ po podnesenom zahtjevu.

Proizvođači mogu dostavljati zahtjeve do 30. juna 2018. godine. U slučaju ranijeg utroška sredstava, Javni poziv će biti zaključen, o čemu će proizvođači biti obaviješteni na vrijeme.

Ovim Javnim pozivom utvrđuju se uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

Informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti putem telefona: 020/482-176

 

Ovdje možete preuzeti:

Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u izgradnju bunara i bistijerni za 2018.

Zahtjev za odobravanje investicije za izgradnju bunara i bistijerni za 2018.

IZVOR: http://www.minpolj.gov.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked